Den söta manukahonungen samlas in från en avlägsen del av Nya Zeeland och troligtvis den mest effektiva (med högst methylglyoxal) honungen som finns på marknaden då den har visat sig ha mycket goda egenskaper för att läka sår och erbjuda motstånd mot bakterier på en rad sjukhus.
”Nu är forskare vid universitetet i Cardiff lösningen på spåren och deras slutsatser är minst sagt lovande i tider då många sorters antibiotika snabbt är på väg att förlora sin verkan. Enligt en artikel publicerats i tidskriften Microbiology kan mycket små mängder manukahonung snabbt slå ut en streptokock som är känd för att orsaka öppna och mycket svårläkta sår med hög dödlighet.”
Den ursprungliga användningen torde ha börjat väsentligt tidigare: Maori-folket (urinvånarna på Nya Zeeland), som också kallade manuka för kahikatoa, behandlade brännskador, inflammationer, insektbett och t.o.m. krigarnas sår med kompresser gjorda av manuka.
Dessutom kunde man konstatera växtens användning (som saft, extrakt, inhalant osv.) var även effektiv vid bl.a. matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, förkylning, urinvägssjukdomar, halsont, ryggont samt som lugnande medel.
Senare undersökningar kunde bevisas att manukahonung kan verka mot helicobacter pylori, som orsakar magsår, detta eftersom manukahonung fungerar som antibakteriell. Ju högre värde av MGO™ (Methylglyoxal) i honungen desto starkare antibakteriell effekt. Vid ett värde på 400+ är methylglyoxalhalten mycket högt.
Dosering
Ta en tsk Manukahonung 3 ggr per dag under tungan eller på en liten bit bröd 15 min före måltid. Vissa personer känner behov av att ta upp till 4 tsk per dag tills problemen blivit bättre. Man bör äta manukahonung under minst några veckor för att se resultat.
Ingredienser
100% manukahonung.
Artiklar
SVD http://www.svd.se/mat-och-vin/honung-klarar-envis-bakterie_6812971.svd
Fredrik Paulún (Näringsfysiolog) http://www.paulun.se/page6102330.aspx
Vårdförbundet https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Februari/Honung-bryter-ner-mrsa-bakterier/